ÚJRA LÁTOGATHATÓ A MEGÚJULT SZENT MIHÁLY TEMPLOM SOPRONBAN

2021-10-05

2020 őszén elkészült és idén nyár óta már az érdeklődők számára is látogatható a 2 év alatt teljesen felújított soproni Szent Mihály templom, az ország egyik legjelentősebb gótikus épülete.

A közel 800 éves múltra visszatekintő, mai méreteit a XV. században elnyerő templom felújításakor nagyrészt a XIX. századi Storno-féle átépítés során létrejött állapot helyreállítása volt a cél.
Megújult a tetőzet, a külső homlokzat és a lábazat, a belső falfelületek és díszítések, valamint a padlózat. Érdekesség, hogy a templom legértékesebb műalkotása, a XV. századi gótiikus berendezési tárgyak közül egyedül fennmaradt Szűz Mária faszobor is visszakapta eredeti formáját és színárnyalatait, megszabadulva a későbbi korok átalakításaitól.

A felújítás során a templomban meglévő solnhofeni mészkő padlóburkolat egy része a felbontás után újra visszakerült a templom padlójára, míg a templom más részei (pl. a szentély) finoman csiszolt felületű, kézzel pattintott élű 45x45x2 cm-es lapokból álló új solnhofeni mészkő burkolatot kaptak, melyek német partnerünk üzemében készültek. A megújult templombelsőben így egyszerre láthatóak a régi, patinás mészkő burkolólapok és az ugyanebből a mészkőből készült új padlóburkolat.

A solnhofeni mészkő burkolatról további információk a Természetes kövek > Mészkő > Solnhofeni/Kelheimi mészkő menüpont alatt találhatóak.

A felújított templomról és a régi-új solnhofeni padlóburkolatról készült képek az alábbi galériában láthatóak.

A látogatóközpnt elérhetőségei: >>

 

 

 

Vissza a bejegyzésekhez