MARMOMAC 2022

2022-10-28

 

Számok

Idén szeptemberben 56. alkalommal rendezték meg Veronában a nemzetközi kőipari szakkiállítást..
47 ezer látogató 132 országból és 1207 kiállító 47 országból vett részt az idei veronai szakvásáron, ahol 10 csarnokban valamint 4 kültéri zónában mintegy 1200 fajta kőburkolatot és 700 kőipari gépet és eszközt mutattak be a gyártók.

A jelentős (60% feletti) nemzetközi részvétel azt jelzi, hogy Európa legnagyobb kőipari szakmai találkozója újra képes betölteni a COVID-19 előtti évtizedekben kivívott meghatározó szerepét.

 

Trendek

Az idei év meghatározó trendjei a fenntarthatóság és a kőanyagok újfajta felhasználási lehetőségei mentén körvonalazódtak:

  • A természetes kőburkolat a környezeti terhelés szempontjából az egyik „legzöldebb” építőanyag, ami a teljes életciklusra (kitermelés, feldolgozás, karbantartás, újrahasznosítás) vetített relatív alacsony energiafelhasználásának köszönhető. Ez a kedvező tulajdonság egyre nagyobb hangsúlyt kap, mivel folyamatosan nő az igény a környezettudatos anyagválasztásra az építészeti projekteknél. Ezen túlmenően a piaci szereplők is törekednek újabb eljárásokkal és ötletekkel tovább csökkenteni a természetes kőburkolatok ökológiai lábnyomát, mint pl. a megújúló energiaforrások növekvő felhasználása, régi kőburkolatok újrahasznosítása (pl. régi, felszedett kockakövek feldolgozása és felhasználása).
     
  • Új, látványos felhasználási módok jelennek meg, melyekkel még vonzobbá tehetőek a kőburkolatok. Kreatív felületmegmunkálásokkal, új texturákkal, szokatlan formákkal találkozhatunk akár bútorok vagy belsőépítészeti kiegészítőként történő alkalmazások során (pl. asztalok, pultok, lámpák, vázák, stb.). Ezáltal a kő a kortárs belsőépítészeti dizájn egyre meghatározóbb szereplőjévé válik, szakítva a korábbi felfogással, mi szerint a kő elsősorban padlóburkolatként használható.
     
  • Színek terén egyarán hódítanak a fehéres alapszínű márványok valamint az extrém, sokszínű onyxok és kvarcitok, de továbbra is keresettek a semleges, lágyabb tónusok is (pl. homokkövek, bézses színű mészkövek).
     
  • Látványos újítás, hogy az egyre népszerűbb háttérvilágítású köburkolatokhoz már nem csak onyx-okat, hanem extra vékony, különleges felületű, vagy lyukakkal áttört márvány vagy mészkő lapokat is használnak.

     

Az idei eseményről készült fotók megtekinthetőek az alábbi galériában.

Beszámolók a korábbi évekből:

  • Rekordlátogatottság - Marmomacc 2017  >>
  • Marmomac 2016 - Ezt láttuk  >>

     

 

 

Vissza a bejegyzésekhez