KALOCSA MEGÚJULÓ BAROKK FŐTERE

2022-09-04

Hosszú évek óta tartó felújítási munkák után hamarosan befejeződik a Szentháromság tér, Kalocsa történelmi főterének megújulása. A 2009-ben kezdődött átfogó felújítás során előszőr a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház majd az Érseki Múzeum új épülete készült el. Ezt követően több ütemben zajlott a régi aszfalt burkolatot felváltó új, látványos porfír térburkolat kivitelezése.

A templom körül még jelenleg is folyó régészeti feltáró munkálatok, valamint a Hotel Kalocsa folyamatban lévő felújítását követően hamarosan az egész történelmi érseki központ elnyeri az új egységes képét, egyúttal lehetővé válik a XVIII. századi főszékesegyház mellett a XI. és XIII. században épült templomok feltárt részeinek bemutatása is.


A Szentháromság tér új természetes kő térburkolata

Az európai történelmi városrészekben közkedvelt észak-olasz vagy másnéven trentínói porfír burkolat az egész főtér hangulatát és összképét meghatározza. Jellegzetes színes, de mégsem hivalkodó megjelenésével egyaránt illeszkedik a történelmi épületek sárgás falburkolatához, valamint az új múzeumi épület látványos homlokzatához. Az új természetes kő térburkolat kiváló fizikai tulajdonságainak köszönhetően tartós megoldást jelent, ugyanakkor esztétikus megjelenést kölcsönöz a város 250 éves barokk központjának, melyet újra birtokba vehetnek a város polgárai, valamint a magyar történelem és építészet iránt érdeklődő látogatók.

A térburkolatként használt porfír burkolólapok az észak-olasz Albiano környéki bányákból származnak. Rendelhetőek lapburkolatként vagy kockakő burkolatként többféle méretben és vastagságban, melyeket megrendelés esetén közvetlenül olasz gyári partnerünk (Consorzio Italiano Porfido del Trentino) üzemeiből szállítjuk.


Képek a megújuló Szentháromság térről az alábbi galériában láthatóak.

Az észak-olasz porfírról további információk:
- általános tudnivalók >>
- felület típusok >>
- egyéb érdekességek >>






 

Vissza a bejegyzésekhez