JURA MÉSZKŐ

A jura mészkő kb. 160-180 millió évvel ezelőtt, a meleg vízű Tethys őstenger peremén kialakult üledékes kőzet. Nevét a keletkezési idejét jelölő földtörténeti korról kapta. A magas kalcium (mész) tartalmú tengeri élőlények vázai évmilliók alatt lerakódva alakították ki a réteges kiválású tömött Jura mészkövet. Az egymásra rakódott üledék helyenként akár 28 réteget is alkot, a rétegek vastagsága 40-160 cm között változik. Az egyes rétegeket vékony agyagüledék választja el egymástól. A jura mészkő Németország legjelentősebb és legnagyobb mennyiségben kitermelt természetes építőköve. Az általunk forgalmazott kemény Jura mészkő a németországi Altmühltal régióból származik.

A jura mészkő megjelenésének egyik jellegzetessége a kőzetben előforduló vékony kvarcerek. Ezek egykori földkéregmozgások által keletkezett repedések utólagos kitöltései, a kőzetképződés folyamatának természetes alkotórészei. Ezek a kvarcerek nem gyengébb minőséget jeleznek, hanem pont ellenkezőleg, növelik a kő szilárdságát.

Megjelenésében meghatározó a magas ősmaradvány tartalom is.

Színe a világos-sárgás színtől egészen a kékesszürkés színvilágig terjed.

A legismertebb és legkeresettebb kő a sárga színű jura-gelb mészkő, a kékes-szürkés színű mészkő kisebb mennyiségben fordul elő. A két kőzet határán a mészkő sárgás-szürkés vegyes színvilágú.

A sárga színű jura-gelb mészkő egyes rétegét jellemzően a rétegre merőlegesen vágják, ez az ún. travertin vágás. Ez nem tévesztendő össze az édesvízi mészkőlerakódásokból származó és gyakran travertin-nek nevezett mészkő fajtákkal. 

Manapság a jura mészkő kitermelés a legnagyobb kiterjedésű és a legfontosabb építőkő Németországban. Egyaránt használják térburkolatoknál, hidak építésénél vagy szobrok és emlékművek készítésekor, belső térben padló-, fal- és lépcsőburkolatként. Németországon kívül is népszerű építőkő, jelentős felvevő piacai közé tartozik többek között Anglia és a Közel-Kelet.

Az általunk forgalmazott jura mészkő előfordulási helye a gundelsheimi-solnhofeni jura mészkőbánya 1911 óta működik. Az egykor Treuchtlingen Marmorwek néven alapított üzem ma a Solnhofen Holding (SSG) egyik tagja.

Felhasználását tekintve a fizikai tulajdonságai alapján megkülönböztetünk beltérben és kültérben alkalmazható jura mészköveket.
Külső térben a legmegfelelőbb a sárga színű jura mészkő (pl. homlokzatra). A rétegre merőlegesen vágott jura mészkövet külső térben alkalmazva célszerű tömítés nélkül megrendelni. Belső térben, fényezett vagy finoman csiszolt felülettel természetesen minden alkalommal tömítjük a mészkövet.

Az általunk forgalmazott kültéri jura mészkő bevizsgálási mutatói csak a kőre vonatkoznak, nem terjednek ki az esetleges teljes beépített szerkezetre (lásd EN 1341-44 szabványt). Ez alapján a szerelt homlokzatburkolat, vagy a vízelvezető rétegre lerakott megfelelő vastagságú jura mészkő járólapok valóban fagyállóak, de egy vízszintesen ragasztott térburkolat már nem biztos. Ilyen felületeken évek múlva előfordulhatnak kisebb-nagyobb kagylós levállások, ha az előírt burkolási technológiát nem tartjuk be. Vízszintes felületre ragasztani csak szűrőbeton alapra javasolt, ezáltal lehet biztosítani a kő alatti nedvesség elfolyását a megfelelően kialakított, eséssel ellátott felületen.