TERMÉSZETES KŐ PADLÓBURKOLATOK ÉS FENNTARTHATÓSÁG?

2022-03-18

Napjainkban a fenntarthatóság egyre fontosabb szemponttá válik a modern építészetben is. A fenntartható építészet koncepciója egyaránt érinti a környezetvédelmi, gazdasági és szociális szempontokat a tervezés és a kivitelezés, valamint az épület management területén.

Mivel az építőipar jelentősen hozzájárul a globális energiafelhasználáshoz és CO2 kibocsátáshoz, az építőipari termékeknél is fontos cél, hogy a lehető legkisebb környezeti terhelést jelentsék a gyártás, felhasználás és hulladékkezelés terén, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat is.

A német természetes kő szövetség (DNV) egyik tanulmánya kereskedelmi létesítményekben és közintézményekben használt különböző padlóburkolat típusok környezeti hatásait vizsgálta.

A tanulmány egyik fontos megállapítása, hogy a természetes kő padlóburkolatok kiemelkedően jó teljesítményt nyújtanak a teljes életciklusra vonatkozó környezeti terhelés szempontjából, ami alapvetően az alacsony elsődleges (primer) energiafelhasználásuknak köszönhető. A többi padlóburkolattal összehasonlítva jelentősen alacsonyabb a környezetre jutó terhelés a gyártás, beépítés és használat teljes időtartama során, mint a nagyméretű kerámialapoknak, padlószőnyegeknek, PVC padlónak, laminált és hagyományos parkettáknak.

Míg a természetes kőburkoló lapok esetén a globális felmelegedés potenciál (GWP) hatás 10,9 kg CO2 egyenérték, ami a legkisebb CO2 kibocsátási szintet jelenti a padlóburkoló anyagok között, addig a skála másik végén a szőnyegpadló burkolat 223 kg CO2 egyenértékű kibocsátási értékkel rendelkezik (ld. 1. ábra).

A természetes kő padlóburkolatok teljes CO2 kibocsátásán belül jelentős rész származik a szállításból, ami a termék kitermelési/gyártási helyéről a beépítés helyére történő eljuttatását jelenti. Míg az európai bányákból származó (kb. 1000-2000 km) természetes kő burkolatok kibocsátása 1,6-3,2 kg CO2 egyenérték négyzetméterenként, addig a Kínából érkező (pl. 18600 km tengeri hajózás + 150 km közút + 200 km vasút)  kőburkolatoknál 7,9 kg CO2 egyenérték. (ld. 2. ábra).

Ezek alapján megállapítható, hogy ha érvényesíteni szeretnénk a fenntarthatóság szempontját az épületeinkben beépített padlóburkolatok anyagának kiválasztásánál, úgy a természetes kőburkolat a többi általánosan használt burkolathoz képest a legjobb választás. Ezen túlmenően pedig érdemes a tengerentúli beszerzési források helyett európai kőbányákból származó kőanyagokat választani a tervezés és kivitelezés során.
 

További információ és a teljes tanulmány elérhető a DNV honlapján: www.natursteinverband.de

Korábbi bejegyzésünk a különböző homlokzatburkolatok anyagainak környezeti és gazdasági hatásairól: >>

 

 

 

 

Vissza a bejegyzésekhez