SPANYOL HOMOKKŐ ÉS SOLNHOFENI MÉSZKŐ A KALOCSAI ÉRSEKI MÚZEUM ÚJ ÉPÜLETÉBEN

2017-03-22

Március 15-én nyitották meg Kalocsán az ASTRICIUM Érseki Múzeum új épületét. Építészeti szempontból adott volt a feladat, hogy a meglévő régi épület mellé egy új, modern, mégis jól illeszkedő épületet tervezzenek.

A Vörös Márta érseki főépítész vezetésével megvalósuló építkezés során az épület homlokzata és teljes külső falborítása Crema Veteada spanyol homokkőből készült. A spanyolországi Burgos közeléből származó homokkő egyedi karaktert kölcsönöz az épületnek: sárgás-bézses-vöröses árnyalata nem hivalkodik és illeszkedik a szomszédos épület sárga színéhez, de a kő játékos mintázata és az árnyalatok váltakozása mégis egyedi megjelenést biztosít.

Az épület belső tereit és lépcsőit selyemfényű solnhofeni mészkő lapokkal burkolták. Ez a burkolat kelheimi kő néven (a bajorországi egykori dunai rakodási kikötő neve alapján) több mint 200 éve kedvelt építőanyag Magyarországon. Kalocsán a püspöki palota épületében is még az eredeti solnhofeni padlóburkoló lapok láthatóak, a teljeskörűen megújuló kalocsai székesegyház pedig új 50x50 cm-es selyemfényű, sárgás-szürkés solnhofeni mészkő padlóburkolatot kap.

A Crema Veteada spanyol homokkőről és a solnhofeni mészkőről további információk találhatóak a ’Természetes kövek’ menüpont alatt.

 

Vissza a bejegyzésekhez