SOLNHOFENI MÉSZKŐ MODERN SZAKRÁLIS ÉPÍTÉSZETI KÖRNYEZETBEN

2023-03-17

A XVIII-XIX. századi magyarországi egyházi építészet egyik meghatározó stílusjegye volt a solnhofeni mészkő padlóburkolat. Az ebből a korból származó barokk és klasszicista templomaink, egykori rendházak, érseki- ill. püspöki paloták jelentős részében megtalálhatóak a németországi (bajor) bányákból származó, akár 200-300 éves, vagy az elmúlt évtizedekben felújított épületekben az új solnhofeni padlóburkoló lapok, melyek egyedi megjelenésükkel hozzájárulnak a műemlék épületek hangulatához és karakteréhez.

Ezzel szemben az új építésű templomok, vagy akár egyéb közintézmények esetében kevésbé találunk példát ennek a kőburkolatnak az alkalmazására, noha – még az építészek körében is kevéssé ismert – szilárdsága és kopásállósága jelentősen meghaladja a többi mészkőét, így a legtartósabb és legidőtállóbb mészkő padlóburkolatnak számít.  

Egy nemrégiben Budakeszin élkészült új kápolna esetében viszont a barokk, díszes templombelsőkből ismert karakteres kőburkolat egy modern, letisztult építészeti térbe került, így lehetőség nyílik arra, hogy a solnhofeni burkolatot új építésű szakrális építészeti környezetben is megvizsgálhassuk.

A kápolna belső fehér falai, a falak felső részére helyezett ablakokból felülről beáramló fény és a világos árnyalatú fa berendezés (a szentély keretét adó falszerkezet és a padsorok) meglepően világos, letisztult teret alkotnak. Ehhez társul az összhatásában világos, de a bézstől a barnáig tartó különböző árnyalatokban váltakozó finoman csiszolt mészkő padlóburkolat, amely a falakat és berendezési tárgyakat a melegebb árnyalataival kiegészítve barátságos összhatást hoz létre, megtartva a tér harmóniáját.

Ez az új építésű kápolna jól érzékelteti, hogy a letisztult, világos terekhez máskor túlságosan karakteresnek, ezért nem odaillőnek gondolt solnhofeni mészkő jól átgondolt tervezői koncepció mellett modern szakrális (és akár világi) építészeti környezetbe is harmonikusan illeszthető, sőt kifejezetten hozzájárul a magas építészeti nívó eléréséhez. 

A kápolnáról készült képek megtekinthetőek az alábbi galériában.

További információk az általunk forgalmazott solnhofeni mészkő burkolatokról:
- általános tudnivalók  >>
- felület típusok  >>
- egyéb érdekességek  >>

 

 

 

Vissza a bejegyzésekhez