MEGÚJULT A MAJKI REMETESÉG ÉPÜLETEGYÜTTESE

2022-04-14

2022 márciusától újra látogathatóvá vált a majki kamalduli remeteség teljes barokk műemlékegyüttese.  A Magyarországon egyedülálló kolostor felújításának első ütemében 2012-2015 között a kastélyszerű központi épület (Foresteria) készült el, majd 2020-2022 között megújult a 17 cellaházat és az egykori templom maradványait tartalmazó klauzúra a kapcsolódó kertekkel együtt. A felújított cellaházak egy részét korabeli remetelaknak megfelelően rendezték be, a többiben kiállítótér és látványmanufaktúra működik. A nem múzeumi célokat szolgáló házak a későbbiekben szálláshelyként funkcionálnak majd.

A fejlesztés során a XVIII. században épült barokk épületegyüttes belső tereiben megújultak a padlóburkolatok is. A felújítás első ütemében a főépületben található, freskókkal gazdagon díszített közös ebédlőterem (refektórium) és az épület folyósói kaptak újra - az eredeti építészeti koncepciónak megfelelő - solnhofeni mészkő padló- és lépcsőburkolatot,  a második ütem során pedig a kiállítótérként funkcionáló cellaházak kápolnáiban, valamint a templomtorony földszintjén készült el a barokk térhez illő új solnhofeni mészkő padlóburkolat.

A Vértes északi részén dombok és erdők ölelésében megbújó, építészeti és kultúrtörténeti szempontból kuriózumnak számító épületegyüttes új fogadóépülettel, múzeumi shoppal és játszótérrel egészült ki, így vonzó úticél lehet a magányos, csendet kereső, valamint a családos látogatók számára is.

További információk az általunk forgalmazott solnhofeni mészkő burkolatokról:
- általános tudnivalók  >>
- felület típusok  >>
- egyéb érdekességek  >>

 

 

 

 

 

Vissza a bejegyzésekhez