CARRARA - A MÁRVÁNY FŐVÁROSA

2017-11-30

A márvány évezredek óta az egyik legkeresettebb, legnemesebb és legelegánsabb építészeti és szobrászati kőanyag. Ezen belül is kiemelkedő kultúrtörténeti jelentőségű a carrarai márvány.
 

Carrara története

Toszkána észak-nyugati határán, a Ligúr-tenger és az Apuan Alpok közötti szűk földsávon alakult ki a mai Carrara őse. A település helyén az i. e. II. században jelentek meg az első, márvány kifejtéssel foglalkozó bányászok, s ezzel kezdetét vette a carrarai fehér márvány következő évszázadokban kiteljesedő fényes karrierje. A rómaiak több száz éven keresztül használták a legnemesebb építőanyagként, mint pl. a római Pantheon és Traianus-oszlop anyagaként, de lakóházak burkolataként is.

A reneszánsz hozta el az újabb aranykort, mely elsősorban Michelangelo mesterműveinek köszönhető. Tanítványai segítségével saját kezűleg kutatta és bányászta ki a számára legtökéletesebb fehér márványtömböket, hogy aztán megalkossa legnagyszerűbb remekműveit, mint a Piéta-t vagy Dávid és Mózes szobrát. Példáját a következő évszázadokban szobrászok és művészek sora követte.

A város maga a történelem során sokszor cserélt gazdát. Tartozott bizánci és lombard fennhatóság alá, később Pisa, Luca, Firenze majd a Milánói Hercegség birtoka volt.

Az egész Massa-Carrara régióban és különösen Carrarában minden a környék fehér bányáinak világhírű kincséről szól. Nem csak a város történelmi épületei, a templomok és nemesi paloták román, gótikus és reneszánsz homlokzatai, szobordíszei, de a parkokban álló padok, sőt az utcák, terek és járdák kövezete is a világhírű márvány anyagából készült.
 

Látnivalók

A városban járva érdemes felkeresni a város főterét, ahonnan néhány perc sétával elérhető a XII. századból származó, teljes egészében a helyi márványból épült székesegyház (Duomo). A régi városközpontban számtalan egykori nemesi palota található, az egyik legjelentősebb a Dózse-palota (Palazzo Malaspina), amely ma a Művészeti Akadémiának ad helyet, s a XIII. és a XVI. század között épült. A márványbányákon kívül Carrarában számos szobrászati akadémia működik, valamint helyet ad egy szobrászati és egy régészeti múzeumnak is.
A város körül sorakoznak a márványkitermelő és feldolgozó cégek telephelyei és raktárbázisai. Az itteni kikötőkből jut el a világszerte keresett anyag a legtávolabbi piacokig. Másrészről folyamatosan érkeznek a helyi kikötőbe a világ egzotikus régióiból származó márványok és egyéb természetes kövek, így hozva létre korunk legjelentősebb márványközpontját.
 

Bányák

A város fölött magasodó, márványportól fehérlő hegycsúcsok között, meredeken emelkedő szerpentinek mentén, nehezen megközelíthető helyeken található a mintegy 600 egykori és mai bánya, melyeknek mintegy felében folyik jelenleg is kitermelés. Ezekben a bányákban több márványt termelnek ki, mint bármelyik másik bányavidéken a világon.

A meredek hegyoldalakban kialakított bányákban illetve a hegyek belsejében kivájt óriási csarnokokban gyémántfejekkel erősített acél kábelekkel vágják körbe az óriási tömböket, melyek ezután kerülnek rá a szűk szerpentineken folyamatosan fel-le száguldozó kamionokra, hogy a kikötő közelébe települt feldolgozó üzemekbe szállítsák a 10-20 tonnás tömböket.
 

Márvány kategóriák

Hagyományosan 7 kategóriába sorolják a Carrarában előforduló márvány fajtákat, de valójában számtalan alkategória és változat létezik. Legáltalánosabban elterjedt a Bianco Carrara, mely fehér-szürkés alapszínű, szürkés erezettel. Legismertebb változatai a Bianco Carrara C és Bianco Carrara CD illetve a Carrara Gioia. A leghíresebb, legkeresettebb és legértékesebb a fehér/elefántcsont alapszínű, jellegzetes erezettséget mutató Statuario Carrara. Szintén ritka és keresett a sárgába hajló árnyalatú sávokat is tartalmazó Calacatta Carrara.
 

Hazai példák

Magyarországon a leghíresebb példák a carrarai márvány felhasználására Vörösmarty Mihály több mint 3 méter magas emlékműve a budapesti Vörösmarty téren (Kallós Ede és Telcs Ede, 1908), illetve a Magyar Állami Operaház bejárata mellett található két szfinx (Stróbl Alajos, 1882), valamint a budapesti Gyulai Pál utcában, a Rókus kórház (egykori Semmelweis kórház) főbejárata előtt álló Semmelweis Ignácot ábrázoló kompozíció két alakja (Stróbl Alajos, 1906). Ez utóbbival kapcsolatban érdekes adalék, hogy 1905 őszén Stróbl személyesen utazott Carrarába, hogy kiválassza a szobor alapanyagául szolgáló nyers tömböket, majd fél évvel később 2 hónapot újra Carrarában töltött, hogy a tömbökből a helyszínen faragja ki a szobor két alakját. Így egyszerűbbé és lényegesen olcsóbbá vált a nyers tömböknél kisebb méretű és súlyú kész szobrok Magyarországra történő vasúti szállítása.

 

Carrarai márvány, valamint görög Thassos és Volakas, ill. Ruskica márvány kínálatunk és a márvánnyal kapcsolatos további információk megtalálhatóak a 'Természetes kövek/Márvány' menüpont alatt. 

Bármilyen kérdés, érdeklődés esetén szívesen állunk rendelkezésre elérhetőségeinken keresztül.

 

 

 

Vissza a bejegyzésekhez